Data Governance (Veri Yönetisimi)

Posted by Arda Eralp on Oracle Blogs See other posts from Oracle Blogs or by Arda Eralp
Published on Fri, 1 Nov 2013 13:48:53 +0000 Indexed on 2013/11/01 16:06 UTC
Read the original article Hit count: 292

Filed under:

Data governance,veri ile ilgili islemler için bir sorumluluklar sistemidir. Bu sistemin temelini ise politikalar, standartlar ve prosedürler olusturur. Sistem politikalar, standartlar ve prosedürler sayesinde verinin ne zaman, hangi sartlar altinda, hangi eylemlerde, hangi yöntemler ile kimler tarafindan kullanilacagina karar verir.

Sistemin kurumda basarili bir sekilde islemesi için öncelikle kurumda farkindalik saglanmasi gereklidir. Farkindalik saglandiktan sonra ise kurum governance ve mimari kültürünü benimsemelidir. Ancak bu sartlar altinda sistem basarili bir sekilde isleyebilecektir.

Bu sebeplerden dolayidir ki data governance kisa bir süreç degil, aksine kurum varligini sürdürdügü sürece isleyecek olan bir süreçtir. Bu durum bize data governance in bir proje degil bir program oldugunu açiklamaktadir.

Programin baslangicinda kurumun ihtiyaçlarinin netlesmesi ve farkindaligin saglanmasi temeldir. Hedef kitle ise, veri ile dogrudan ve ya dolayli olarak iliski içerisinde olan herkesdir. Bu sebeple programin baslangicinda hedef kitleyi içeren ekipler ile toplantilar düzenlenecektir. Bu toplantilar sayesinde hem farkindalik saglanacak hemde ekiplerin ihtiyaçlari birebir ekipler tarafindan aktarilarak netlesecektir.

Hedef kitlenin ihtiyaçlari netlestirildikten sonra ise devamli isleyecek olan bu sürecin planlamasi yapilacaktir. Bu sürecin planlanmasinda ihtiyaçlarin önceliklendirilmesi gerekmektedir. Sebebi ise her ekibin ihtiyaçlarinin farkli olabilecegi ve bütün ihtiyaçlara ayni anda karsilik verilemeyebileceginin öngörülmesidir. Bu öngörünün temeli ise ekiplerin ihtiyaçlarinin birbirleriyle olan baglantisidir.

Süreç planlamasinda ihtiyaçlarin önceliklendirilmesinin ardindan kurumun büyüklügünün gözönünde bulundurulmasi gerekmedir. Kurumun büyüklügünün önemi ise eger kurum bir bütün olarak ayni anda govern edilemeyecek kadar büyük ise ihtiyaçlari öncelikli olarak bulunan ekipler ile govern edilmesine baslanarak sürecin belirli bir hiz ile bütün kurumda isler hale getirilmesini saglamaktir.

Ihtiyaçlar belirlendikten ve ilgili ekipler seçildikten sonra artik programin planlanmasina geçilebilecek.

Programin planlama asamasinda öncelikli olarak sürecin asamalarini kontrol edecek ve süreç kurum içerisinde isleyise geçtiginde kontrolü saglayacak olan Data Governance Office in planlanmasidir. Office in planlanmasiyla birlikte süreçteki roller ve bu rollerin sorumluluklari belirlenecektir.

Planlama asamasinda Data governance office, roller ve sorumluluklar, güvenlik ve veri saklanan sistemler ele alinacak konulardir.

Planlama asamasi tamamlandiginda ise belirlenen ekipler ve ihtiyaçlar dogrultusunda programin isleyis asamasina geçilebilecektir.

Isleyis kisminda ekibin ihtiyaçlari dogrultusunda güvenlik konusunda ve veri saklanan sistemler üzerinde çalismalar yapilacaktir. Bu yapilan çalismalar bir süreç olarak dökümante edilecek ve süreç sona erdiginde baska bir ekiple baska bir ihtiyaç dogrultusunda çalisma yapilarak ayni süreç isletilecek ve böylece kurum içesinde ilgili süreçte standartlasma saglanacaktir.

Güvenlik konusunda verinin erisim güvenligi ve kullanim güvenligi ele alinacaktir.

Veri saklanan sistemler üzerindeki çalismalar ise saklanan sistemlerin program dahilinde belirlenen standartlar ile olusturulmasi ve yönetilmesi saglanacaktir.

Isleyis kisminin ardindan ise programin izleme kismina geçilecektir. Bu kisimda artik Data Governance Office olusmus, politikalar, standartlar ve prosedürler belirlenmistir. Ve Data Governance Office çalisanlari rolleri ve sorumluluklari dahilinde programin isleyisini izleyecek ve gerek gördügünde politikalar standartlar ve prosedürler üzerinde degisiklikler yapacaklardir.

© Oracle Blogs or respective owner

Related posts about /Personal